În perioada 4-6 aprilie 2017, un grup format din judecători, asistenți judiciari, grefieri și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au aflat într-o vizită de studiu în Olanda. Vizita a fost organizată în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova şiCentrul pentru Cooperare Juridică Internațională din Olanda.
Scopul vizitei a fost de a obține informații referitoare la metodologia de repartizare a sarcinilor între judecători și personalul auxiliar din instanțe, aplicată în sistemul judiciar român.
Membrii delegației au avut o primă vizită la sediul Curţii regionale pentru zona centru a Olandei cu sediul în orașul Utrecht (fiind cea mai mare instanță de judecată din Olanda), ulterior participând la un proces de audiere. Pe parcursul aflării în Olanda, delegaţia a efectuat vizite la Ambasada Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe din Olanda, precum şi Ministerul Justiției. De asemenea, membrii delegației au avut ocazia de a se întâlni cu profesorul pe domeniul judiciar şi organizare a justiţiei, Dl. Philip LANGBROEK, de la Universitatea din Utrecht.
Pe parcursul anului 2017, exponenți ai sistemului judiciar din Republica Moldova, inclusiv din cadrul instanțelor pilot, Olanda şi România vor avea ocazia de a face schimb de informaţii şi bune practici, inclusiv în cadrul grupurilor de lucru comune, astfel ca într-un final, în cadrul instanțelor pilot, personalul secretariatului instanței judecătorești să fie eficient implicat în procesul de înfăptuire a justiției, precum și în activitatea organizatorico-administrativă a instanțelor.
Reamintim că, în vederea realizării unei activități mai eficiente a instanțelor prin îmbunătățirea (re)distribuirii sarcinilor, au fost selectate de către Consiliul Superior al Magistraturii în calitate de instanțe pilot pentru aplicarea unei metodologii noi - Judecătoria Ungheni şi Curtea de Apel Bălţi. În acest sens, în luna noiembrie 2016 instanțele au fost vizitate de către expertul olandez, Bert MAAN, care a efectuat o evaluare inițială privind divizarea curentă în cadrul instanțelor pilot a sarcinilor între judecător şi secretariat.
Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului de ”Susținere pentru consolidarea unui sistem judiciar efficient și efectiv în Republica Moldova”,implementat de Institutul de Reforme Penale şi Centrul pentru Cooperare Juridică Internaționala Olanda, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București în cadrul Programului MATRA.