A A A

PALATUL JUSTIŢIEI DIN ORAŞUL UNGHENI PRIMA JUDECĂTORIE LA STANDARDE EUROPENE

09 Februarie 2018 | 8

     La 9 februarie 2018 a avut loc  inaugurarea Judecătoriei Ungheni, eveniment organizat de către Consiliul Superior al Magistraturii în cooperare cu Judecătoria Ungheni și cu suportul Proiectului european ”Sporirea Eficienței, Responsabilității și Transparenței Instanțelor Judecătorești în Moldova” ATRECO.

Judecătoria Ungheni este prima instanță reorganizată integral în conformitate cu Legea nr. 76 din 21.04.2016, prin care judecătoriile Ungheni și Nisporeni au fost contopite.

     La ceremonie au fost prezenți Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Ministrul Justiției,  Alexandru Tănase, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, foști miniștri ai justiției, oficialități locale, precum și o delegație de judecători de la Tribunalul și Curtea de Apel Iași din România. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Uniunii Europene, proiectul de asistență tehnică a sistemului judecătoresc ATRECO, reprezentanți ai Ambasadei SUA acreditate la Chișinău și membri ai proiectelor internaționale de suport pentru sistemul de justiție.

     Cu prilejul inaugurării noii judecătorii, președintele instanței, judecătorul Vasile Șchiopu și echipa sa au organizat vizitarea instituției pentru invitați și jurnaliști.

     De asemenea, începând de astăzi, cetățenii pot să-și exprime opinia, în legătură cu serviciile oferite de personalul Judecătoriei Ungheni, folosind un dispozitiv inteligent de testare a opiniei publice, amplasat la parterul instituției, pentru o perioadă de o lună de zile.

     Noul Palat al Justiției din orașul Ungheni are 8 săli de judecată, la standarde europene, programate pentru ședințele de judecată, desfășurate zilnic (4 pentru cauze penale și 4 destinate proceselor civile). De asemenea, pentru cauzele în care sunt implicați copii, există o cameră special amenajată de audiere a minorilor, astfel încât, copii să se simtă protejați.

     Judecătoria mai are în dotare un birou pentru activitatea de mediere, deschis pentru cetățenii care vor să încheie litigiile înainte ca acestea să ajungă la judecată, un birou special pentru avocați cu cameră dedicată martorilor apărării, un birou special pentru procurori cu cameră dedicată martorilor acuzării, 4 celule de detenție (cu capacitate max. 20 de deținuți), cu standarde maxime de respectare a drepturilor omului, încălzire în pardoseală, aerisire curentă, baie proprie și un birou special de întâlnirea acestora cu avocații.

     Personalul Palatului de Justiție din Ungheni este compus din: 12 judecători, 12 grefieri, 12 asistenți judiciari, 12 specialiști și 14 persoane, care reprezentă personalul tehnic specializat și auxiliar.

     Palatul Justiției din Ungheni are 4620mp, 7 nivele, un subsol destinat pentru arestați și un sector de încăperi auxiliare. Au fost investite peste 60 milioane de lei, iar construcția a fost finalizată în aproximativ 3 ani.

     Președintele Judecătoriei Ungheni Valsile Schiopu afirmă că, judecătoria lucrează deja la capacitate maximă, iar justițiabilii spun că, ședințele de judeceată au loc într-un mediu profesional și sunt mai mulțumiți de seriviciile oferite în prezent.

 

Echipa de comunicare a CSM

 și Judecătoriei Ungheni