Judecătoria Ungheni a realizat generalizarea practicii judiciare la examinarea cauzelor civile cu privire la aplicarea ordonanței de protecție în cazurile de violență în familie pe parcursul semestrului I al anului 2024.
Conform datelor statistice pentru perioada anului 2024 în coraport cu aceeași perioadă din 2023, se atestă o ușoară scădere de la 41 cereri parvenite în 2023, la 39 cereri în 2024. Dacă e să comparăm numărul cererilor depuse de către reprezentanții victimelor supuse violenței în familie în 2024, atunci numărul acestora este mai mic decât cel al victimelor ce depun direct cererea privind aplicarea măsurilor de protecție, fiind depuse de către reprezentant 18 cereri, iar de către victimă 21 cereri. Astfel, se deduce că frecvența adresărilor de către victimă este mai mare către cea a autorităților statului.
Din totalul de 39 cauze, se înregistrează 34 de cereri admise total/parțial, 2 cauze respinse, 1 cauză restituită, 1 cauză refuzată și 1 cauză încetată. Dacă facem referire la contestarea încheierilor privind aplicarea ordonanței de protecție, atunci 28,57% (în 2 cauze din cele 7 contestate) încheierile primei instanțe au fost casate, fiind motivat faptul că instanța de fond urmează să examineze sub toate aspectele cauza, iar soluția să fie clară, conchisă și să aibă putere de convingere.
Menționăm că, violența în familie este un fenomen ce nu poate fi tolerat, deoarece legislația Republicii Moldova deține toate pârghiile și încurajează victimele supuse actelor de violență de a se adresa organelor de drept pentru a fi luate măsurile de rigoare.
Mai jos la următorul link puteți analiza detaliat rezultatele generalizării integrale:
#JudecătoriaUngheniModel
#Instanțedejudecată_moldova
Pentru o informare constantă și veridică urmăriți paginile noastre oficiale de:
FACEBOOK , PAGINA WEB și INSTAGRAM Mulțumim cetățenilor pentru încredere!!!