A A A

Notă informativă privind implementarea protocolului de colaborare semnat între Judecătoria Ungheni si Tribunalul Iasi

18 Decembrie 2015 | 5

La data de 21 noiembrie 2014, Judecătoria Ungheni si Tribunalul Iasi a semnat un protocol de colaborare al cărui principal obiectiv vizează cooperarea celor două instanţe. În scopul atingerii obiectivelor cooperării, prin protocolul de colaborare, părţile şi-au propus, printre altele,  să organizeze periodic – cel puţin trimestrial – şi prin rotaţie, la sediul lor (sau într-o altă locaţie), activităţi de formare profesională comune şi, de asemenea, să invite reprezentanţii celeilalte părţi la reuniunile organizate sau găzduite, în cadrul cărora se vor dezbate probleme din domeniile de interes comun.

În aplicarea acestui protocol de colaborare, în acord cu cele convenite de comun acord, la data de 12.12.2014, Tribunalul Iaşi a organizat la sediul Noului Palat de Justiţie din Iaşi, primul seminar de formare profesională comun cu tema „Organizarea judiciară în România şi Republica Moldova – prezentare comparativă”,activitate la care au participat judecători din ambele ţări.Seminarul de formare profesională  a fost precedat de un tur al Noului Palat de Justiţie din Iaşi, ocazie cu care colegii din Republica Moldova au făcut cunostintă cu modul de organizare internă a unor instanţe din România, precum şi facilităţile de care acestea dispun. De asemenea, în cadrul seminarului s-a sustinut şi tema referitoare la „Funcţiile judiciare în procesul penal român”, fiind abordate şi alte aspecte de interes comun.

La data de 17 aprilie 2015, în orasul Ungheni s-a desfăsurat un alt Seminar de formare profesională moldo-român cu genericul : - ”Contrabanda – aspecte teoretico-practice – prezentare comparativă conform legislatiei Republicii Moldova, a României si a practicii CEDO”, - ”Notiuni generale privind organizarea judecătorească în Republica Moldova”. La evenimentul care a fost deschis cu un cuvânt de salut de către Vasile Schiopu, presedintele Judecătoriei Ungheni, au paricipat judecători si procurori din Republica Moldova si România. În cadrul seminarului au intervenit cu discursuri Lilia Daschevici, judecător în cadrul  Judecătoriei Ungheni, presedintele Tribunalului Iasi, Narcis-Violin Stoica, Procurorul din cadrul Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT, Vasile Airinei, judecătorul Judecătoriei Ungheni, Mariana Stratan.

„Elemente de justitie juvenilă în România si Republica Moldova” a fost tematica abordată în cadrul celui de al treilea seminar de formare profesională moldo-român din data de 26 iunie 2015, care s-a desfăsurat la Iasi, România. La eveniment au participat judecători din Republica Moldova si România. Cu un cuvânt de salut a deschis seminarul judecătorul Narcis-Violin Stoica, Preşedintele  Tribunalului Iaşi. Cu cuvînt de deschidere au intervenit si vicepresedintele Curtii de Apel Iasi, judecător Iustinian Obreja- Manolache, presedintele Judecătoriei Iasi, judecător Daniela-Maria Falcan, Presedintele Judecătoriei Ungheni, judecător Vasile Schiopu si presedintele Asociatiei Magistratilor din Iasi, judecător Ciprian
Diaconaru. Din partea Judecătoriei Ungheni din Republica Moldova au intervenit cu discursuri judecătorii: Valentina Stratulat, Alexandru Parfeni si Mariana Stratan. De asemenea au intervenit cu discursuri si următorii judecători ai Tribunalului Iasi: Lorena Tarlion, Stefana Pascaru, Oana-Monica  Lăcustă, Narcis-Violin  Stoica si Radu Cristina.

La data de 23 octombrie 2015, în orasul Ungheni s-a desfăsurat seminarul de formare profesională moldo-româna cu genericul „Cooperarea juridică internatională între Republica Moldova si România. La eveniment au participat judecători si procurori din ambele state. Activitatea de instruire continuă a fost deschisă cu un cuvînt de salut de către Vasile Schiopu, presedintele Judecătoriei Ungheni, prezentânt succint participantii la seminar. În deschidere au luat cuvînt si presedintele Curtii de Apel Bălti, judecătorul Alexandru Gheorghieș  si judecătorul Curtii Constitutionale, profesorul Igor Dolea. Din partea Republicii Moldova cu discursuri au intervenit judecătorii Judecătoriei Ungheni Lilia Daschevici, Mariana Stratan, Valentina Stratulat si procurorul în Procuratura raionului Ungheni, Gîrbu Anatol. Din partea României au intervenit cu prezentări: judecătorul Narcis-Violin Stoica, presedintele Tribunalului Iasi, procurorulVasile Airinei, Serviciul Teritorial Iasi din cadrul  DIICOT, judecătorul Daniel Mirăuță, Sectia I Civilă a Tribunalului Iasi, judecătorul Mihaela Butucă- Corugă si judecătorul Florin Colipcă, presedintele Sectiei Penale a Judecătoriei Iasi.

La seminarul din 11 decembrie 2015, care s-a desfăsurat la Iasi în incinta Platului de Justisie, s-a abordat ”Jurisprudenta CEDO în cauzele împotriva României si Republicii Moldova – aspecte civile si aspecte penale.” În cadrul acestui seminar de asemenea au particpat judecători si procurori din ambele state. Cu un mesaj de salut au intervenit judecătorul Narcis-Violin Stoica, Preşedintele  Tribunalului Iaşi si Presedintele Judecătoriei Ungheni, judecător Vasile Schiopu. Tematica abordată a fost prezentată de următorii judecători: Toderică Camelia - Sectia Penală, Tribunalul Iasi, Lilia Daschevici - Judecătoria Ungheni, Costea Anca natalia - Sectia Penală, Tribunalul Iasi, Lăcustă Oana – presedinte Sectia I Civilă – Tribunalul Iasi, Grădinaru Brîndusa – presedinte Sectia II Civilă, Tribunalul Iasi, Andrei Florin – vicepresedinte al Tribunalului Iasi, Claudia Susanu – Sectia Civilă a Curtii de Apel Iasi si Brădăseanu Ioana – Sectia I Civilă, Tribunalul Iasi. Precizăm că în cadrul seminarului au participat si judecătorii Curtii de Apel Bălti si ai Curtii de Apel Iasi, în baza unui acord similar încheiat între aceste ultime instante. Următorul seminar în baza acordului mentionat va avea loc în luna martie 2016.
Interventia activă a participantilor la seminare cu dezbateri pe tematicile abordate denotă faptul că toti sustin importanta acestor întruniri comune.
 
Articole similare:
Contrabanda tematică abordată în cadrul seminarului de formare profesională moldo-român - http://www.jun.portal.devcts.md/ro/content/contrabanda-tematic-abordat-n-cadrul-seminarului-de-formare-profesional-moldo-rom-n

Seminarul de formare profesională moldo-român din 26 iunie 2015: „Elemente de justitie juvenilă în România si Republica Moldova”http://www.jun.portal.devcts.md/ro/content/seminarul-de-formare-profesional-moldo-rom-n-din-26-iunie-2015-elemente-de-justi-ie-juvenil

Cooperarea juridică internatională între Republica Moldova si România - http://www.jun.portal.devcts.md/ro/content/cooperarea-juridic-interna-ional-ntre-republica-moldova-i-rom-nia