A A A

Judecătoria Ungheni și media locală vor explica cum funcționează sistemul judecătoresc pentru informarea și educația juridică a populației

19 Noiembrie 2021 | 164

    

          Instituțiile mass-media din raioanele Ungheni și Nisporeni și Judecătoria Ungheni vor produce împreună materiale informative care să explice oamenilor cum pot accesa diferite servicii judecătorești, care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă pentru înaintarea cererilor în instanța de judecată, precum și cum pot înțelege termenii juridici care sunt utilizați de instituțiile de drept. Această decizie a fost luată joi, 18 noiembrie, în cadrul unei întrevederi informale dintre reprezentanții Judecătoriei Ungheni și ai mass-mediei locale.

         Judecătoria Ungheni și-a luat angajamentul să informeze mai activ populația, cu sprijinul instituțiilor de media, despre activitatea de zi cu zi, precum și să ofere informații utile pentru cei care își doresc să își apere un drept în judecată.

          Instituțiile de media s-au arătat interesate de informații actuale privind performanța judecătoriei în examinarea dosarelor. Totodată, acestea au subliniat importanța folosirii unui limbaj comun pentru a explica procesele juridice, astfel încât populația să cunoască și să înțeleagă mai bine cum are loc un proces de judecată, ce etape trebuie să parcurgă ca să li se examineze o plângere în instanță, la ce specialiști sau instituții trebuie să apeleze pentru rezolvarea diferitor cereri, precum și ce așteptări de timp pot avea în așteptarea unei soluții pe dosar.

         Judecătoria Ungheni aduce mulțumiri ziarelor „Unghiul” și „Expresul” din orașul Ungheni, precum și postului de televiziune „Albasat TV” din orașul Nisporeni pentru deschidere și speră la o colaborare fructuoasă pentru informarea corectă a oamenilor.

        Amintim că Judecătoria Ungheni și-a luat angajamentul să sporească transparența actului justiției și accesul populației la serviciile judecătorești printr-o informare mai amplă, inclusiv prin colaborarea cu mass-media. Acest angajament a fost inclus în Planul de dezvoltare al Judecătoriei Ungheni pentru 2021-2023, elaborat cu sprijinul Proiectului USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model”.