La data de 23 octombrie 2015, în orașul Ungheni s-a desfășurat seminarul de formare profesională moldo-româna cu genericul „Cooperarea juridică internațională între Republica Moldova și România.
La evenimentul care s-a organizat în baza protocolului de colaborare reciprocă semnat la 21 noiembrie 2014 de către Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași au participat judecători și procurori din ambele state.
Activitatea de instruire continuă a fost deschisă cu un cuvînt de salut de către Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni, prezentânt succint participanții la seminar.
Ulterior judecătorul Narcis-Violin Stoica, Preşedintele Tribunalului Iaşi, a urat tuturor succes, precizînd că este bucuros să participe la o nouă întrunire a magistraților din România și Republica Moldova.
Cu un cuvînt de deschidere au intervenit și președintele Curții de Apel Bălți, judecătorul Alexandru Gheorghieș și judecătorul Curții Constituționale, profesorul Igor Dolea.
”Am o deosebită plăcere să particip la acest seminar. Doresc să precizez că s-a reușit semnarea unui acord de colaborare dintre Curtea de Apel Bălți și Curtea de Apel Iași. Seminarele comune de formare profesională au un impact pozitiv asupra aplicării corecte a legislației naționale și internaționale. Sper sa fie un bun început pentru o colaborare fructuoasă.”, a declarat președintele Curții de Apel Bălți.
La rîndul său judecătorul Curții Constituționale, profesorul Igor Dolea a salutat audiența și a precizat că subiectul pus în discuție în cadrul seminarului este unul important și există diverse probleme care ar trebui elucidate.
Din partea Republicii Moldova cu discursuri au intervenit judecătorii Judecătoriei Ungheni Lilia Dașchevici, Mariana Stratan, Valentina Stratulat, Maria Malanciuc și procurorul în Procuratura raionului Ungheni, Gîrbu Anatol.
Judecătorul Lilia Dașchevici a analizat cadrul legal național, internațional și dispozițiile generale privind asistența juridică în materia civilă și penală, evidențiind legislația națională, varietatea de tratate și acorduri internaționale la care Republica Moldova este parte.
Intervenind conform agendei, procurorul Gîrbu Anatol a adus la cunoștință participanților la seminar principalele aspecte privind asistența juridică internațională din cadrul urmăririi penale.
Despre recunoașterea și executarea sentințelor străine în Republica Moldova a vorbit judecătorul Mariana Stratan, analizând și practica judiciară din domeniul vizat.
În discursul său judecătorul Valentina Stratulat a expus aspectele legale privind recunoaștere și executarea hotărîrilor judecătorești străineîn Republica Moldova.
Din partea României au intervenit cu prezentări: judecătorul Narcis-Violin Stoica, președintele Tribunalului Iași, procurorulVasile Airinei, Serviciul Teritorial Iași din cadrul DIICOT, judecătorul Daniel Mirăuță, Secția I Civilă a Tribunalului Iași, judecătorul Mihaela Butucă- Corugă și judecătorul Florin Colipcă, președintele Secției Penale a Judecătoriei Iași.
La finele seminarului au avut loc dezbateri pe subiectele abordate, astfel încît toți participanții s-au prezentat a fi activi și interesați de cele discutate.
În acest context, procurorul raionului Ungheni Eduard Florea a precizat: ”Cooperarea juridică internațională este un domeniu util și important pentru activitatea noastră. Problemele elucidate, legislația și practica judiciară analizată în cadrul seminarului vor contribui la o colaborare fructuoasă în domeniul jurisprudenței între Republica Moldova și România. Astfel de seminare sunt benefice pentru noi toți”.