A A A

Contrabanda tematică abordată în cadrul seminarului de formare profesională moldo-român

10 Iunie 2015 | 0

Seminar de formare profesională moldo-român

Contrabanda tematică abordată în cadrul seminarului de formare profesională moldo-român din 17 aprilie 2015

La data de 21 noiembrie 2014, Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași a semnat un protocol de colaborare al cărui principal obiectiv vizează cooperarea celor două instanţe. În scopul atingerii obiectivelor cooperării, prin protocolul de colaborare, părţile şi-au propus, printre altele,  să organizeze periodic – cel puţin trimestrial – şi prin rotaţie, la sediul lor (sau într-o altă locaţie), activităţi de formare profesională comune şi, de asemenea, să invite reprezentanţii celeilalte părţi la reuniunile organizate sau găzduite, în cadrul cărora se vor dezbate probleme din domeniile de interes comun.

Cu această ocazie, vineri 17 aprilie 2015, în orașul Ungheni s-a desfășurat Seminarul de formare profesională moldo-român cu genericul : - ”Contrabanda – aspecte teoretico-practice – prezentare comparativă conform legislației Republicii Moldova, a României și a practicii CEDO”, - ”Noțiuni generale privind organizarea judecătorească în Republica Moldova”.

Seminar de formare profesională moldo-român

La evenimentul care a fost deschis cu un cuvânt de salut de către Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni, au paricipat judecători și procurori din Republica Moldova și România.

În contextul tematicii abordate în cadrul seminarului, Vasile Șchiopu a precizat că: ”Contrabanda este un domeniu ce vizează ambele țări Republica Moldova și România, de aceea suntem convinși că schimbul de experiență și analiza legislației din domeniu vor unifica practica judiciară și va duce la o soluționare multiaspectuală și justă a cazurilor de contrabandă”.

Totodată președintele Judecătoriei Ungheni a prezentat aspectele de bază privind organizarea judecătorească în Republica Moldova, care au trezit interes colegilor români.

Cu o doleanță i-a salutat pe cei prezenți și Președintele Curții de Apel Iași, Cristina Truțescu: ”Sperăm că seminarul se va desfășura cu succese. Cel mai important este faptul că în urma întrunirii de astăzi, urmează să încheiem Acorduri de colaborare similare cu președintele Curții de Apel Bălți și Chișinău…”

În discursul său, Lilia Dașchevici, judecător în cadrul  Judecătoriei Ungheni, a expus noțiunile generale privind contrabanda aspecte comparative potrivit legislației naționale și internaționale.

La rândul său președintele Tribunalului Iași, Narcis-Violin Stoica, a evidențiat Aspectele generale privind incriminarea infracțiunilor de contrabandă în legislația română, răspunzând activ la întrebările oferite.

Procurorul din cadrul Serviciului Teritorial Iași al DIICOT, Vasile Airinei,  a relatat principalele prevederi ce țin de investigarea infracțiunilor de contrabandă comisă de grupările infracționale transfrontaliere.

Confiscarea ca măsură de siguranță aplicată infracțiunilor și contravențiilor de contrabandă -  aspectele legale și teoretico-practice a fost subiectul pe care la pus în discuție judecătorul Judecătoriei Ungheni, Mariana Stratan.

Ulterior prezentărilor au avut loc dezbateri pe tematicile abordate, astfel încît toți participanții la seminar s-au prezentat a fi activi și entuziasmați de rolul acestor întruniri comune.

În acest context, judecătorul Judecătoriei Ungheni, Alexandru Parfeni a menționat: ”Seminarul respectiv atestă o conlucrare fructuoasă între Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași. Considerăm și credem că asemenea evenimente vor duce la o colaborare  și sprijin reciproc în domeniul jurisprudenței”.