A A A

Al treisprezecelea seminar organizat în cadrul parteneriatului dintre Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași va avea loc la data 16 martie 2018

14 Martie 2018 | 3

Vineri 16 martie 2018, la Iași, România, este preconizată desfășurarea seminarului de formare profesională continuă moldo-român.

Seminarul cu genericul: „Elemente de cooperare judiciară și aspect comparative în ceea ce privește cheltuielile judiciare în procesul penal și civil din România și Republica Moldova” este organizat în cadrul parteneriatului dintre Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași.

Subiectele propuse pentru dezbateri sunt: „Regimul cheltuielilor de judecată în procesul civil român – componență, stabilire, modalități de acordare și recuperare”,  ”Regimul taxelor de timbru în procesul civil român”, ”Garantarea dreptului de acces la justiție în materie civilă – acordarea ajutorului public judiciar”, ”Cadrul legal privind cheltuielile judiciare în Republica Moldova”, „Taxa de stat și cheltuieli de judecare a pricinii”, „Considerații privind cheltuielile judiciare în procesul penal român – componență, stabilire, modalități de acordare și recuperare”, ”Aspecte de cooperare judiciară în relația România-Moldova în ceea ce privește recunoașterea și punerea în executare a sancțiunilor pecuniare și a cheltuielilor judiciare în procesul penal”, ”Ultimele modificări ale legislației pe segmentul cheltuielilor de judecată în procesul penal. Practica judiciară relevantă”, etc.

La seminar urmează să participe membrii ai CSM din Moldova și România, judecători din cadrul Curții de Apel Iași, Judecătoriei  Ungheni, Judecătoriei Iași, Răducăneni, ai Tribunalului Iași și Tribunalului Militar Iași și procurori din țara vecină.

          Amintim că la data de 21 noiembrie 2014, Judecătoria Ungheni și Tribunalul Iași a semnat un protocol de colaborare al cărui principal obiectiv vizează cooperarea celor două instanţe. În scopul atingerii obiectivelor cooperării, prin protocolul de colaborare, părţile şi-au propus, printre altele,  să organizeze periodic – cel puţin trimestrial – şi prin rotaţie, la sediul lor (sau într-o altă locaţie), activităţi de formare profesională comune şi, de asemenea, să invite reprezentanţii celeilalte părţi la reuniunile organizate sau găzduite, în cadrul cărora se vor dezbate probleme din domeniile de interes comun.